WEB NOX v1.0

"Poslednji cilj vsake galerije je vzpostavitev v prihodnost usmerjene virtualne spletne strani, napredujoče ter razvijajoče se ob spremstvu zgolj minimalnih glavobolov, ki naj s prepoznavno obliko reprezentira celosten koncept umetnostne galerije realnega sveta."

(iz knjige The art world and world wide web, 2012, exhibit-e, NY)


V galeriji Media Nox, uveljavljeni podpornici mladih ustvarjalcev in, bistveno, novih medijev, hočemo stopiti v korak s časom ter slediti sodobnim trendom, ki narekujejo modernizacijo galerijskih pristopov. Odstirati želimo horizonte in posledično svoje galerijske prostore in njihove umetniške vsebine približati kar najširši javnosti. V ta namen odpiramo novo galerijo, locirano v virtualnem svetu, torej na svetovnem spletu. WEB NOX je virtualna galerija oziroma e-galerija, namenjena predstavitvam mladih umetnikov.

Ob splošnem pomanjkanju finančnih sredstev in ustreznih galerijskih prostorov se zdi bistveno, da poskušamo omejitve fizičnega sveta prekoračiti vsaj v navideznem. Tu namreč za predstavitev umetnika ali umetnine ne potrebujemo več terminskega načrta, organizacijske zmešnjave in fizičnega prostora. Galerija je le dolgočasen, pogostoma resnobno tih prostor, ki se ga skušamo celo izogibati, medtem ko na svetovnem spletu »visimo« vsi. Konstantno se nahajamo v tej večprostorskosti, v virtualnem dogajanju, rudarjenju po spletu, uporabi socialnih omrežij, globalnih storitev Google.com in podobno.

Galerije se sicer zanašajo na lastne spletne strani pri vsakodnevnem spodbujanju, izobraževanju, promociji in komunikaciji z javnostmi, specializiranih spletnih galerij, ki bi ponujale sodobne vsebine z možnostjo predstavljanja mladih umetnikov, pa pravzaprav ni. V ta neizpolnjen prostor z lastno ambicioznostjo stopa torej tudi WEB NOX: specializirana spletna galerija s predstavitvami mladih, uveljavljenih ter še neuveljavljenih umetnikov z umetniškimi deli v digitalni obliki. Deluje kot abstraktni podaljšek galerije Media Nox, ki jo nadgrajuje tako v vrednosti kot v izgledu in katere namen je vključiti kar največje število mladih ali tistih, ki jih zanima likovni svet. Vključuje digitalne razstave: prihodnje, tekoče in pretekle. Vsebuje informacije o umetniku, njegov življenjepis in delo ter predstavitveni opus avtorja. Dodane so povezave do avtorjevih strani za potrebe poglobljenega raziskovanja. Vsekakor je za galerijo najbolj pomembno število obiskovalcev. To je edino merilo uspešnosti promocije in marketinških potez. Virtualna večprostorskost je prav s stališča večplastnosti, dostopnosti in dislociranosti, ki jo omogoča, precej bolj zanimiva in zagotovo tudi prednost. Tudi zato danes WEB NOX nadgrajuje svoj lokalni karakter ter ponosno zavzema svoj predstavitveni prostor na svetovnem spletu, s čimer se ne dotika le nacionalnega karakterja, ampak se seli v world wide web. (Nina Jeza)

Stran je aktivno delovala med leti 2013 in 2014, kustosinja pa je bila Nina Jeza. 


Kontakt WEB NOX /mail:  webnox@mkc.si