RUMENO, MODRO POMISLI!

Rezidenca in razstava Vaska Vidmarja

18. 12. 2016 - 6. 1. 2017

galerija Media Nox, Maribor


VASKO VIDMAR (1987, Piran)

Obiskoval je umetniški oddelek na Gimnaziji Koper, nato pa nadaljeval s študijem Kulturne dediščine Sredozemlja na Fakulteti za humanistične študije Univerze na Primorskem. Leta 2010 in 2015 je prejel posebni nagradi 45. in 50. mednarodnega Ex-tempora v Piranu, leta 2016 pa Veliko odkupno nagrado 51. festivala Ex-tempore.

V Piranu je do nedavnega imel tudi svoj atelje, pri društvu Kud Esko je organiziral razstave mladih umetniških potencialov in jim s tem dal možnost prezentiranja javnosti. Vasko Vidmar je aktiven tudi v Mladinskem centru, pripravlja delavnice za otroke, sodeluje z etno glasbeno skupino Istranbul, oblikoval je zgoščenki skupine Eskobars ter tako ali drugače sodeluje z drugimi umetniki in skrbi, da alternativna kultura na Obali ostaja živa. V lastnem ustvarjanju ga navdihujejo ilustracija, strip, grafiti, računalniška grafika.

 

 IZBOR RAZSTAV

− 2009: Prva samostojna razstava v lastni galeriji NOČDANPIRANPURAN, Piran (Trg Prvega Maja)

− 2010: Mednarodni 45. Ex-Tempore Piran (dobitnik posebne nagrade), Portorož (galerija Monfort)

− 2011: Organiziral in razstavljal na skupinski razstavi sPOPran Piran v sklopu razstave Sijajni POP, Piran (palača Trevisini)

− 2012: Organiziral in razstavljal na skupinski razstavi Ko golobi ..., Piran (Kud Esko Piran)

− 2013: Skupinska razstava Živeti s pristaniščem, Izola (galerija Insula)

− 2014: Samostojna razstava JEFF, Koper (muzejski vrtovi Koper)

− 2014: Razstava Anka, če samo dva kapirasta (v sodelovanju z Evgenom Čopijem Goriškom), Piran

− 2015: Samostojna razstava Svetovni dan knjige, Piran (Mestna knjižnica Piran)

− 2015: Organiziral in razstavljal na skupinski likovni razstavi RDEČE NU ZELENO, Piran (Kud Esko Piran)

− 2015: Skupinska razstava Artefatto-RESET, Trst (Palazzo Gopcevich)

− 2015: Mednarodni Ex-Tempore Piran 50. (dobitnik posebne nagrade), Piran (Mestna galerija Piran)

− 2015: Samostojna razstava Z morja na polja, Murska Sobota (MIKK Murska Sobota)

− 2016: Skupinska razstava Artefatto-IT'S ME, Trst (Palazzo Gopcevich)

− 2016: Mednarodni 51. Ex-Tempore Piran (velika odkupna nagrada), Piran (Mestna galerija Piran)


  RUMENO, MODRO POMISLI!

Dela Vaska Vidmarja so najprej zapisi. Tako jih poimenuje sam in pravi, da so zapisi nekega časa. Ta čas je subjektiven in opredeljen z epohami, ki so nastalim delom nudile različno motiviko in spreminjajoči se slog. Pa vendar, če bi potegnili črto čez vse te epohe in zbrane motive, bi ugotovili, da je slog Vaska Vidmarja v prvi vrsti avtentičen, nato pa domala prepoznaven. Ena od avtorjevih značilnosti je namreč ta, da ne išče zavestno, temveč se raje prepušča nezavednemu. Zagotovo lahko pritrdimo tudi eno, da njegova risarsko-slikarska dela reminiscirajo Basquiatove detajle, kar pa je tudi razumljiva in sodobna referenca okvirjem, v katerih ustvarja.

Njegova dela težijo vedno navkreber, kar dodatno spodbujajo tudi posamezni simbolni znaki, ki pravzaprav predstavljajo abecedo. Pretežno abstraktni zapisi sicer delujejo narativno in še najbolj spominjajo na zapise starodavnih civilizacij, hieroglife in klinopise. Ponavljajoči so skorajda kot kakšen vzorec, a šele skupaj s teksturo slike dobijo pravi pomen. Bolj kot zgodba je vsebina primerljiva z mantro, saj le avtor sam najbolje pozna vsebino, ki se je ne loti študijsko, temveč največkrat nezavedno, ki nastaja akcijsko in sprotno. Način dela spominja na nadrealizem, skozi avtomatičnost se prepletejo prenekatere vsebine, 'mikromotivi', ki skorajda postajajo arhetipski. A vse ima svoj smisel, tudi za vsak detajl se zdi, da je zaključena zgodba zase. Na Vidmarjevo delo vplivata etnologija in istrska preteklost, ki sta avtorja zmeraj zanimali, še najbolj pa glasba. Slednja je nemalokrat prav tako obarvana s tradicijo ljudskih izročil naših prednikov. Vse to so niti, iz katerih Vasko Vidmar splete klopčič svoje osebne kartografije, ki jo je mogoče odkrivati le postopoma.

Med četico vseh simbolov je najprej zagotovo potrebno izpostaviti obraze, mestoma najdemo tudi kakšne precej zobate ter oči. Slednje so za avtorja še posebej pomembne, saj kot veleva tradicija, predstavljajo zrcalo duše in okno v svet. Zobje v nasprotju z odprtostjo oči predstavljajo kanček zategnjenosti in napetosti, ki jo čuti sodobni človek. Potem so tukaj predmeti s simbolno konotacijo, in sicer lestev, ki predstavlja pot navzgor in izboljšanje, okenca spominjajo na tiste premnoge iz mediteranskih mest, barvite in živahne, kolesa konotirajo stare vozove, vzporedno sopostavljene črtice pa meglo in dež …

Slikarsko-risarska dela nastajajo v mešani tehniki, katere značilnost je tudi ta, da jih avtor nalaga v plasti. Kot naložena zgodovina so, stoletje na stoletje. Najprej začne s svinčnikom, nadaljuje z akvarelom, nato z akrilom, s flomastrom nariše simbolna polnila … Včasih dodaja, ponekod odvzema, kakor je zasnovana tudi sama vsebina – v nenehnem iskanju ravnotežja med potjo – ki je začrtana navzgor ter grenkobo, ki na trenutke pretanjeno pokuka v življenje. Ravnovesje je torej eden izmed pomembnih in izstopajočih lajtmotivov del Vaska Vidmarja in avtor nas uči, da do njega pridemo šele postopoma. Pri iskanju ravnovesja mu pomaga geometrija, ki je osnova tudi njegovim digitalnim grafikam. Kot taka je pomembno vpeta v sam miselni proces nastajanja umetnine, hkrati pa kaže prenos v realno življenje, v katerem smo nenehno podvrženi iskanju nečesa, kar bi nas izpopolnilo.

S čim manj potezami povedati kar največ, je umetnikovo vodilo, ki je za svoji osebni primarni barvi vzel rumeno in modro. Izpostavlja ju tudi v naslovu razstave, saj sta mu najbližji. Sta toplo-hladni kontrast, dopolnjujoč in izključujoč hkrati, prostor med njima pa ponuja mesto za iskanje ravnovesja. Opredeljujeta mediteransko sonce in morje, dve sestavini Istre, ki Vaska Vidmarja nedvomno privlačita zaradi svoje monumentalnosti. Sam ostaja prav tam, kjer je umetnikov malo, kjer so umetniki včasih sami, kjer so umetniki tisti, ki prvi migrirajo kam drugam. Sam ostaja na slovenski Obali, včasih morda kot monolit, a vendar pogumen in suveren. Takšen kot je, se z vso svojo iskrenostjo predstavlja v Galeriji Media Nox, kjer je kot rezident preživel devet dni. V Maribor se je prišel predstavit prvič in razstavo povsem simbolno posvetil kilometrom, ki Štajerce ločijo od morja: tudi steklenice s sporočili iz morja ne manjkajo, pa na ščipalke obešene slike tudi ne … Poletje, zima pomisli!

 Petra Čeh

 

Misli Vaska o ustvarjanju v galeriji Media Nox: 

 

V galeriji Media Nox sem imel možnost ustvarjati 10 dolgih, a sedaj že kratkih dni.

Čas, ki sem ga posvetil ustvarjanju v Mariboru mi bo ostal za vedno v spominu, saj so redke priložnosti, ko lahko hodiš na tako dobro organizirane likovne rezidence.

V spominu mi bodo ostali tudi ljudje, ki vodijo galerijo, saj so bili neverjetno prijazni in profesionalni v vsakem svojem početju.

Zame nedvomno torej nepozabna izkušnja, katero je težko ubesediti, saj jo še vedno živim.

Vasko

 


Fotografije z rezidence / Janez Klenovšek / 19. 12. 2016

Fotografije z otvoritve razstave / Janez Klenovšek / 27. 12. 2016

Fotografije postavitve razstave / Janez Klenovšek


Tele M

 

Prispevek: 15:35 - 17:16


Radio Maribor

 

Kultura zdravi, umetnost lajša; 6. 12. 2016


Digitalna knjiga vtisov

 

Po ogledu razstave vas vabimo, da v spodnjem obrazcu zapišete svoje vtise. Hvala!

 
Ime in priimek *
Ime in priimek