ODSEVI: BAUHAUS - BERLIN

Razstava Srednje šole za oblikovanje Maribor

10. - 27. maj 2016

galerija Media Nox, Maribor


Razstavljalci: Karmen Češnovar, Rebeka Koren, Melita Šalamun,Eva Barbara Vajda, Kaja Jamnik, Nara Dominko David, Eva Intihar,  Pia Topolovec, Katja Špurej, Zala Brglez, Patrik Šafarič, Julija Meško, Patrik Frajzman, Nuša Čeh, Mirjeta Zogaj, Niko Horvat,  Katja Čepe, Urška Kos, Nastja Janžič, Monika Kuharič, Dora Plohl,   Adrijana Šmigoc, Mergime Rexhaj, Viktorija Utroša, Rebeka Vindiš, David Kramberger, Sara Cetl, Eva Kotnik, Monika Tovornik, Otto Luciano Perko.

Mentorice: Alenka Lukić, Patricija Lebar, Majda Kuzmič, Danica Sorec Lešnik, Alenka Toplak in Marija Toure

Inspiracija za razstavo modnih, grafičnih in oblikovanih uporabnih predmetov je nastala na terenskih vajah v Berlinu in Dessau, kjer so si dijaki ogledali Bauhaus.

Razpeti med vtise mestnega življenja in opazovanje tradicionalnih znamenitosti so dijaki na platna, fotografije, modne skice in kreacije med drugim ujeli elemente berlinskega zidu, Brandenburških vrat, televizijskega stolpa in spomenika holokavsta. Podobe teh spomenikov so nadgradili z zanimivimi novimi kompozicijami ter jim dodali pridih aktualnih dogodkov v Evropi. Med opazovanjem likovnih del se nam tako porajajo vprašanja povezana s svobodo, neomejenim gibanjem, nenehnim nadzorom in neodvisnostjo.

Dijaki so navdih dobili tudi v različnih muzejih, kot so Novi muzej, v katerem so predstavljene starodavne kulture, ali v Umetnostnozgodovinskem muzeju, kjer so po zgodovinskih obdobjih predstavljena oblačila prejšnjega stoletja.

 

SLIKARIJE NA PLATNO

Dijaki svojo mladost in željo po ustvarjanju izražajo z živimi barvnimi kombinacijami in razgibanostjo kompozicije. Navdih so za svoje stvaritve iskali ob opazovanju mestnih grafitov in ogledu številnih razstav. Stilske značilnosti Bauhausa se odražajo v ravnih linijah in čistih barvah. Tovrstne slikarije so minimalistične. Gradijo jih enostavni geometrijski liki, in sicer od čistih pravokotnikov, kvadratov, trikotnikov in kubusov. Kompozicije so prepletene z vertikalnimi, horizontalnimi in diagonalnimi linijami, ki iluzorno gradijo prostor.

Iskanje in dojemanje vidnega opredeljuje element očesa, ki hkrati simbolizira različne poglede na dogajanje po svetu, prav tako pa tudi velemestno življenje, ki ne zaspi niti ponoči. Mestna veduta Berlina se nam prikazuje v različno pojmovanih pogledih, v katerih izstopajo prepoznavni elementi. S kontrastnimi sencami začutimo vtis sončnega zahoda, silhuete živali pa nas popeljejo na železniško postajo Zoo …

Nekateri dijaki so poudarili dekorativnost, drugi so se približali realnim podobam.

Z akrilnimi barvami so dijaki, vsak svoj način, na platno poustvarili del trenutne stvarnosti in ga preoblikovali z različnimi stili in pojmovanjem likovnega v novo, svojo lastno resničnost dojemanja. Izhajali so iz realnega sveta, svoje izkušnje pa so prikazali v gradnji prostorskih odnosov, izražanju s kontrasti (svetlo-temno, toplo-hladno), kar daje delom posebno dinamiko.

 

MODNE KREACIJE

Na tej razstavi so predstavljene nekatere modne kreacije dijakov zaključnihletnikov. Na osnovi vsakodnevnih dogodkov in obiskov galerij so si zapisovali, beležili ter fotografirali motive. Doma in v šoli pa so jih v obliki skic prenesli na papir. Najprej so bili to le hitri krokiji in skice s svinčnikom, ki pa so se počasi spreminjali v zaključene izdelke.

Skice so skozi krojenje in šivanje iz dvodimenzionalne oblike počasi začele dobivati še tretjo dimenzijo, in sicer so se spremenile v prelepe kreacije.

V oblačilih za mlade lahko tako zaznamo njihov kritičen pogled na svet in lastno ujetost, ki se zlasti kaže v temnejši barvni paleti in kombinaciji različnih tkanin s črno barvo.

Vidimo lahko kombinacije različnih tkanin in materialov: črne čipke s svetlim umetnim usnjem, 3D plisiranje združeno z gladkim poliestrom, sivo mehko prejo, zavozlano v novo teksturo, ter črn potisk na rdečo osnovo. Kolekcije so dopolnjene z ročno izdelanimi detajli, kar jim da še dodatno vrednost in bogastvo.

 

FOTOGRAFIJE

Bodoči grafični oblikovalci so v fotografski objektiv ujeli urbano krajino Berlina. Njihove fotografije so nastale spontano med sprehodom po mestu. Poskušali so ujeti vsakdanje življenje, zakotne ulice, z grafiti poslikana pročelja stavb, živahnost na ulicah in uličicah … V delih se zrcali njihov lastni pogled in doživljanje nemške prestolnice ne samo z vidika turista, ampak tudi skozi oči raziskovalca in opazovalca mestnega utripa.

Nekaj prikazanih fotografij je s potovanja po Nemčiji; Dresdnu in Dessau, na šoli Bauhaus in okolici, kjer so prav tako fotografirali motive, ki jih je bilo po njihovi lastni presoji vredno zabeležiti.

 Fotografije otvoritve / Janez Klenovškek / 10. 5. 2016

 

Digitalna knjiga vtisov

 

Po ogledu razstave vas vabimo, da v spodnjem obrazcu zapišete svoje vtise. Hvala!

 
Ime in priimek *
Ime in priimek