Maja Modrinjak  in mladi evropski fotografi

Ganja skozi oči mladih / Ganja city through the Eyes of European Youth

 

17. februar 2016 - 6. marec 2016

galerija Media Nox, Maribor


Februarska razstava je nastala v povezavi z mednarodnim fotografskim projektom v okviru Evropske prestolnice mladih, naziv, ki je v letu 2016 pripadel Ganji, mestu v Republiki Azerbajdžan. Maribor se je z istim naslovom Evropska prestolnica mladih ponašal leta 2013. Projekt je del sodelovanja v okviru Mreže evropskih prestolnic mladih, v kateri Mladinski kulturni center Maribor od leta 2015 predstavlja mesto Maribor.

 

Razstava je razdeljena na dva dela; v spodnjem prostoru Galerije Media Nox se nahaja skupinska razstava mladih fotografov iz vseh koncev Evrope, v zgornjem pa je predstavljen izbor fotografij Maje Modrinjak, ki so nastale na omenjenem dogodku. 

Mesto Ganja je med drugim v lanskem letu izvedlo mednarodni fotografski projekt, ki se ga je kot predstavnica Slovenije udeležila Maja Modrinjak, na predlog MKC Maribor. Projekta se je udeležilo še sedemnajst mladih fotografov iz različnih evropskih držav. Med množico fotografij, ki so nastajale tekom tedna, je žirija izbrala najboljše in jih razstavila, med katerimi je bilo največ prav tistih, ki jih je naredila Modrinjakova. Omenjena razstava je postala tudi potujoča in do sedaj obiskala že nekaj mest, in sicer Cluj-Napoco (Romunija), Podgorico (Črna gora), Talin (Estonija), Istanbul (Turčija) in sedaj se predstavlja tudi v Mariboru.

 

Ostali avtorji so: Elvin Eldaroglu (Azerbajdžan), Rashid Aliyarov (Azerbajdžan), Xalig Tagiyev (Azerbajdžan), Emir Vrazalica (Srbija), Erica Cesnaviciute (Litva), Evqeniy Dikiy (Ukrajina), Hamide Elif Uzumcu (Turčija), Lidia Paseczki (Madžarska), Ivana Ceković (Črna gora), Jussi Hertti (Finska), Liis Reiman (Estonia), Olga Kariki (Grčija), Renata Cisek (Poljska), Sultenia Cocavi (Romunija), Svatka Dukova (Češka), Tiago Gomez (Portugalska), Vano Gorgishvili (Gruzija). 

 

The exhibition features a selection of photos of young photographers from different European countries who photographed the city of Ganja in 2015 in the scope of the project: »Ganja City trough the Eyes of European Youth«. The purpose of the exhibition is to present the city which holds the title of “European Youth Capital” in 2016. A part of the exhibition will be dedicated the Slovenian participant of the project Maja Modrinjak; the second part will present the works of all other participating photographers.

Fotografija: Maja Modrinjak

 

Fotografija: Maja Modrinjak

Fotografija: Maja Modrinjak


MAJA MODRINJAK

 

Maja Modrinjak(1984, Maribor) je po zaključeni Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani diplomirala na FERI v Mariboru, smer RTV produkcija. S študijem je nadaljevala in diplomirala v Sežani na Višji strokovni šoli Srečka Kosovela, smer fotografija. Med mnogimi izkušnjami velja izpostaviti, da je bila uradna fotografinja Festivala Lent, v Narodnem domu je fotografirala klasične koncerte, prav tako je sodelovala z različnimi medijskimi hišami tudi kot snemalka. Njene fotografije je že razstavljala tako doma kot na tujem, sodelovala je na več skupinskih razstavah in imela dvanajst samostojnih razstav. Kot samostojna ustvarjalka na področju kulture prireja in vodi tudi različne delavnice. 

 

Samostojne razstave:

 • 2002 Arhitektura – Lent, fotogalerija Metka, Maribor
 • 2006 V ritmu festivala, Jazz klub Satchmo, Maribor
 • 2008 Utrinki iz Katalonije, razstavišče Prežih, Maribor
 • 2008 Barcelona, razstavišče Kulturnega doma Ruše
 • 2010 Brkinsko jabolko, Mladinski center Podlaga, Sežana
 • 2012 Odsevi, kavarna Huda Kava, Maribor
 • 2013 Netradicionalne male živali, razstavišče Viba film, Ljubljana
 • 2014 Da ne pozabimo ..., Razstavišče Prežih, Maribor
 • 2014 Fotografije eksotičnih živali, v sklopu promocije devetega sejma SLO-EXO, Trg   

         svobode in Poštna ulica, Maribor

 • 2014 Brazilija, razstavišče hostla Pekarna, Maribor
 • 2014/ 2015 Radi se igramo …, Razstavišče Prežih, Maribor
 • 2015 Fotografije eksotičnih živali, v sklopu promocije enajstega sejma SLO-EXO,   

         Glavni trg in Poštna ulica, Maribor

Skupinske razstave: 

 • 2002 Naključni motivi, Dijaški dom Vič, Ljubljana, Slovenija
 • 2003 Arhitektura starega Maribora, Dijaški dom Vič, Ljubljana, Slovenija 
 • 2005 Sarajevo in Mostar, razstavišče inštituta za informatiko, Maribor, Slovenija
 • 2006 Skupinski avtoportret, Umetnostna galerija Maribor, Maribor, Slovenija
 • 2009 Celostna podoba občine Divača skozi različne materiale, razstavišče Kačišnica, Dane pri Divači, Slovenija
 • 2010 Vabljeni mladi 2010, Fotogalerija STOLP, Maribor, Slovenija
 • 2012 Tukaj je moje srce, Štuk, Maribor, Slovenija
 • 2015 Ganja Through the Eyes of European Youth, muzej Ganja, Azerbaijan
 • 2015 Ganja Through the Eyes of European Youth, Cluj – Napoca, Romunija
 • 2015 Ganja Through the Eyes of European Youth, Podgorica, Črna gora
 • 2015 Ganja Through the Eyes of European Youth, Talin, Estonia
 • 2015 Ganja Through the Eyes of European Youth, Istanbul, Turčija
 • 2015 Motori, Galerija FKSV Novi Sad, Srbija
 • 2015 Čovjek – bicikl – čovjek, Galerija Vladimira Horvata, Zagreb, Hrvaška
 • 2015 Klubska razstava fotografij članov Fotokluba Maribor, KoralmGalerie, Deutschlandsberg, Austria
 

 

Februarska razstava je nastala v povezavi z mednarodnim fotografskim projektom v okviru Evropske kulturne prestolnice mladih, naslov, ki je v letu 2016 pripadel Ganji, mestu v Azerbajdžanu. Od leta 2009 ga podeljuje European Youth Forum. Naslov izbranemu mestu pripada eno leto, v teku katerega se odvijajo različne prireditve, projekti ipd. Leta 2013 je ta naslov nosil tudi Maribor. Mesto Ganja je med drugim v lanskem letu izvedlo mednarodni fotografski projekt, ki se ga je kot predstavnica Maribora udeležila Maja Modrinjak, na predlog MKC Maribor. Projekta se je udeležilo še sedemnajst ostalih mladih fotografov, naloga katerih je bila, da v tednu dni dokumentirajo mesto in dogajanje v njem samem. Med množico fotografij, ki so nastajale tekom tedna, je komisija izbrala najboljše in jih razstavila. Omenjena razstava je postala tudi potujoča in do sedaj obiskala že nekaj mest, februarja torej tudi Maribor. 

Razstava je razdeljena na dva dela; v spodnjem prostoru Galerije Media Nox se nahaja skupinska razstava mladih fotografov iz vseh koncev Evrope, v zgornjem pa jepredstavljen izbor fotografij Maje Modrinjak, ki so nastale na omenjenem dogodku. 

Nabor motivov je seveda ogromen in pester, prevladujeta pa portret in veduta. Mladi fotografi so izbirali motive med uradno ponujenimi, saj so s seboj imeli vodnike, ki so jih nekoliko usmerjali na fotografsko zanimivejše prostore mesta. Ustvarjalci so vsekakor suvereno sledili utripu mesta samega in odrazu azerbajdžanske kulture, ki je pestra in zanimiva. Fotografije delujejo kot celota in gledalcu ponujajo narativni mozaik Azerbajdžana.

Maja Modrinjak se v Galeriji Media Nox predstavlja z razširjeno razstavo, ne zgolj s šestimi uradno izbranimi fotografijami. Fotografije so zagotovo odsev osebnih doživetij, ki jih je avtorica absorbirala skozi intenzivni teden spoznavanja kulture, novih ljudi in krajev. Med slednjimi ji bo v spominu najbolj ostalo srečanje z azerbajdžansko družino, ki ji jo je predstavila Ravana, njena osebna vodnica oz. prostovoljka na projektu. 

Motivi so mestoma podobni tistim, ki jih vidimo pri ostalih avtorjih, a Modrinjakova z razširjenim izborom predstavlja svoj osebni spekter naracije. Slednja dobi lajt motiv in možnost, da gledalca prepriča o pestrem doživetju ter ga celo spodbudi k želji po potovanju in obisku Ganje, kar je tudi prvotni namen že omenjenega projekta. Na fotografijah dobimo občutek, da je v sicer razgibanih kompozicijah ravnokar nastalo neko ravnotežje, dinamiko razstave pa Modrinjakova dosega z različnimi pozicijami kamere ter perspektivami in iskanjem zanimivih zornih kotov. Barve na fotografiji prosperirajo tisto pravo podobo mesta in ponujajo občutek trenutnega dogajanja, kot da se ravnokar odvija pred našimi očmi. Med najbolj ljubkimi motivi so seveda tisti z otroki, ob katerih se zavedamo univerzalnosti človeškega bitja ter čustev, ki odsevajo s fotografij. 

Tako se nam je predstavila Ganja, ki ji želimo dobro popotnico ob naslovu Kulturne prestolnice mladih

Petra Čeh, kuratorka

 

Fotografije postavitve / Maja Modrinjak / 16.2.2016

 

Fotografije otvoritve / Janez Klenovšek / 17.2.2016

 

Zapis avtorice

 

»V začetku lanskega poletja sem prejela Majin klic. Vprašala me je, kaj delam julija in ali bi hotela iti fotografirat v Azerbajdžan. Seveda me je s to izjavo kar presenetila, vendar nisem dolgo razmišljala. Rekla sem: seveda, zakaj pa ne – tam še nisem bila. Vedno je zanimivo videti kak nov kraj in doživeti nekaj novega.

In tako sem šla. Bila sem ena izmed sedemnajstih fotografov, ki so se pridružili projektu iz različnih evropskih držav.

Projekt, v katerem smo sodelovali, je bil organiziran v okviru Ganja – prestolnica mladih 2016 in jaz sem bila predstavnica Slovenije ter Mladinskega kulturnega centra Maribor.

Tam so nas domačini – organizatorji projekta in prostovoljci vodili po mestu in okolici ter nas spoznavali z njihovo kulturo. Pri tem našem spoznavanju z mestom pa smo doživeli marsikaj zanimivega. Opazno je bilo, da prebivalci Ganje turistov niso ravno vajeni, še posebej ne takih iz evropskih držav. A presenetljivo, naša prisotnost je bila skoraj povsod dobrodošla, le v barih ne – kar zadeva ženske. To so prostori, kamor zahajajo le moški. 

V dnevih raziskovanja in fotografiranja nam je bilo predstavljenih veliko atraktivnih stvari in »turističnih« točk. Včasih pa je bilo čutiti, kot da niso turistična atrakcija oni, ampak jaz sama. Zgodilo se mi je, da sta se mlado dekle in fant ustavila pred mano ter mojo voditeljico in me prosila, če lahko z menoj naredita »selfie« za Facebook. Seveda sem jima ugodila, kar ju je zelo razveselilo.

Teden našega popotovanja se je zaključil z izborom najboljših fotografij s strani mednarodne strokovne žirije iz Litve, Italije in Azerbajdžana ter z razstavo v glavnem mestnem muzeju.

Vtisi so bili lepi, ljudje prijazni, gostoljubnost ogromna, mesto zanimivo in raznoliko, narava interesantna in posledično fotografije zgovorne. 

Izbrana dela, ki so bila prvič predstavljena v Ganji, sedaj potujejo in so razstavljana v različnih evropskih državah. Tako je na vrsto prišel tudi Maribor, in sicer v Galeriji Media Nox, kjer je zraven izbranih del fotografskih kolegov, moč videti tudi moj širši opus, ki je nastal v Ganji.«

Maja Modrinjak


Digitalna knjiga vtisov

 

Po ogledu razstave vas vabimo, da v spodnjem obrazcu zapišete svoje vtise. Hvala!

 
Ime in priimek *
Ime in priimek