Galerija Media Nox, ki je locirana na prelepem Židovskem trgu v centru Maribora, je namenjena organizaciji likovnih razstav in projektom mladih avtorjev. Vizija Galerije Media Nox je spodbujanje razvoja mladih, šele uveljavljajočih se nadarjenih umetnikov, katerim na strežaj odpira svoja vrata ter jim nudi strokovno ter tehnično pomoč pri izvedbi vizualnih projektov. Odprta je do drugačnih, nekonvencionalnih in inovativnih idej na vseh področjih likovnega ustvarjanja.

Konec leta 2020 bo praznovala že 30. obletnico delovanja. Njena programska in prostorska predhodnica je bila Galerija 88. Imena Media Nox, kar v latinskem jeziku pomeni polnoč, se je domislila Nadja Čobal, ki je bila prvotna snovalka nove programske zasnove Galerije Media Nox. Na Orožnovi ulici, kjer je imela galerija svoje prostore, so razstave odpirali ob polnoči, saj je bilo takrat v klubu največ obiskovalcev. V prvem letu delovanja so pripravili vrsto razstav študentov ljubljanske Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, predvsem podiplomskih študentov, torej generacije, ki  ke v prihodnje kreirala slovensko likovno sceno (S. Grajfoner, D. Golija idr.). Prvotna želja pobudnice je bila predstavitev čim večjega števila nadarjenih mladih umetnikov iz različnih okolij in recipročno predstaviti mlade mariborske umetnike.  Leta 1996 se je morala galerija skupaj z Mladinskim kulturnim centrom Maribor izseliti iz Orožnove ulice, zato je do leta 2000 obstajala kot internetna galerija. Takrat pa sta trud takratne direktorice MKC Maribor Dragice Marinič in posluh Mestne občine Maribor prinesla rezultate v obliki novega galerijskega prostora na Židovskem trgu, kjer od novembra 2000 Galerija Media Nox tudi domuje. Prva razstava s katero so odprli tudi nove prostore je bila razstava Oddelka za likovno pedagogiko Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru. Galerija je tudi na novi lokaciji sledila svojim prvotnim smernicam ter predstavljala kvalitetne domače in tuje mlade umetnike. Vsebinsko se je usmerila tudi k intermedijskim razstavam, digitalnim projektom, performansom. S svežimi idejami umetnikov z vseh koncev sveta tako Galerija Media Nox dosega raven perspektivne ter odprte evropske in svetovno usmerjene galerije.

Od leta 2015 galerijski program kurira hišna kuratorka – umetnostna zgodovinarka Petra Čeh.


Direktorica MKC Maribor Maja Malus Azhdari

Maja Malus Azhdari je direktorica Mladinskega kulturnega centra Maribor, kamor sodi galerija Media Nox. Vizija sociologinje so velike zgodbe za Maribor, zato od leta 2015 svojo energijo vlaga tudi v razvoj galerijske kulture ter racvetu galerije Media Nox na najlepsem trgu v mestu.

Vodja galerije Sonja Gregorn  

Sonja Gregorn je končala univerzitetni program smer marketing na Ekonomsko poslovni fakulteti v Mariboru. Od leta 1996 deluje v Mladinskem kulturnem centru Maribor kot koordinatorka in organizatorka kulturnih projektov. Od leta 2006 je vodja Galerije Media Nox. V tem času je sodelovala s številnimi kustosi/kuratorji, kot so Mario Berdič, Miroslav Cukovic, Nina Jeza, Petra Čeh in drugimi ter nešteto umetniki, ki so skozi leta na nepozaben način obeležili razstavni prostor Galerije Media Nox, razstavišča hostla Pekarna ter spletne galerije Web Nox.

 

Kuratorka galerije Petra Čeh

Petra Čeh je prof. umetnostne zgodovine in sociologije kulture, s statusom samozaposlene v kulturi. Že v času študija je delovala kot vodnica v Narodni galeriji Ljubljana in v Umetnostni galeriji Maribor pomagala na oddelku za dokumentacijo ter sodelovala z različnimi drugimi galerijami. Trenutno poučuje na II. gimnaziji Maribor ter kurira razstave v Galeriji Media Nox. 

Pomoč v galeriji Blaž Gamse

Blaž.jpg

Blaž Gamse je diplomiran sociolog, ki mu delo v galeriji predstavlja nov izziv.


Email:  sonja.gregorn@mkc.si

Tel.: 02/ 300 29 95 ; Tel.: 02/ 250 93 43

Vstopnine ni. Vabljeni!

Galerija Media Nox
Židovska ulica 12
2000 Maribor

 

Foto: Igor Unuk

Foto: Igor Unuk