DIALOG

MATEJ ČEPIN in TOMAŽ MILAČ

22.11.2017- 5.1.2018

Galerija Media Nox, Maribor


Celjski dvojec na ogled v Galeriji Media Nox!

Avtorja se v tandemu mariborski publiki predstavljata prvič, tudi sicer je bilo v mestu le nekaj redkih priložnosti, kjer je bilo moč posamezno videti njuna dela.

Prihajata iz Celja, oba pa imata tudi ateljeje v znameniti celjski umetniški četrti U4.

Matej Čepin je zanimiv tudi zato, ker je samouk, s svojimi deli pa navdušuje strokovno javnost in je zato tudi prejemnik več nagrad. Milač je izučen slikar pa vendar deluje v polju, ki ga je v slovenskem prostoru redko zaslediti. Kot edini umetnik, je slovensko kulturo zastopal na Olimpijskih igrah v Londonu (2004).

Oba sledita lastnim smernicam, ki jih narekuje predvsem njuno razmišljanje in iskanje.

V Galeriji Media Nox se predstavljata z razstavo, ki sta jo naslovila DIALOG. Njuna dela nimajo veliko skupnega, razlikujejo se še na prvi pogled, zaradi česar je dialog morda nekoliko težji, a dokazuje, a je kljub razlikam mogoč! To je tudi sporočilo, ki ga lahko razumemo širše, tudi izven ozkega polja umetnosti.

Povzetek spremnega besedila kuratorke razstave Petre Čeh, umet. zgod.:

»Avtorja tokratne razstave, Matej Čepin in Tomaž Milač, prisegata figuraliki. Menita, da ni nikoli izgubila svoje izpovedne moči. Oba umetnika izhajata iz realistične podobe, ki ima velikokrat (avto)portretno vlogo. Medtem ko je Milač v svoji likovni izpovedi narativen, je Čepin izpoveden.

Dotična razstava v Galeriji Media Nox vzporedno postavlja tako rekoč dve samostojni razstavi, v nekem smislu tudi pregledni, saj so razstavljena dela iz obdobja različnih ciklov kakor tudi različnih časovnih obdobij. Razstava se sicer osredotoča na novejše in tudi prvič razstavljene slike. Dialog se predstavlja z različnimi formati del, ki so na Milačevi strani barvito vehementna, na Čepinovi so nekoliko bolj zamolkla. Gre za preplet likovnih izrazov, ki se nadaljujejo na eni strani z jasno risbo in nadrealistično vizijo Milačevega pristopa, na drugi strani pa Čepinovo psihološko vsebino in dinamiko. Z zgodovino nista obremenjena in, precej vidnim referencam navkljub, ustvarjata v lastni in prepoznavni maniri. Tokratni Dialog poteka na več ravneh hkrati, saj se intelektualnemu in besednemu nivoju pridruži še vizualni. Čepinov in Milačev Dialog se razvija na drugem nivoju, s katerega na nas deluje nezavedno, prikrito in tisto, o čimer včasih ne upamo niti sanjati.

MATEJ ČEPIN (1977, Celje)

Matej Čepin ustvarja kot samozaposlen v kulturi. Predstavil se je na številnih razstavah in je prejemnik nagrad, med drugim je prejel II. nagrado na 4. bienalu slik malega formata v Ljutomeru 2006, veliko odkupno nagrado mednarodnega slikarskega Ex-tempora v Piranu leta 2008 in 2013, grand prix mednarodnega slikarskega Ex-tempora Piran 2009, častno diplomo mednarodnega Ex-tempora Piran 2016 idr. Njegov atelje se nahaja v znameniti celjski umetniški četrti. 

IZBOR RAZSTAV

MMC Kibla, MariborPrečudoviti vrtovi gospe R., 2015 (samostojna); 

Galerija Murska Sobota, Izbor iz stalne zbirke Galerije Murska Sobota. Stalna zbirka kot tradicija, 2015 (skupinska);

Galerija Murska SobotaKje smo zdaj, 2016 (samostojna);

Likovni salon CeljePara-Noir, 2016 (samostojna);

AXx. On. M, Družinsko drevo – Dediščina. Avtor razstave Matej Čepin (pri projektu so kot soavtorice sodelovale: Urška Jazbec, Tanja Kerić, Sandra Jazbec, Dona Pratnekar in Ines Jošić), 2016; 

Koroška galerija likovnih umetnosti Slovenj Gradec (na ogled izbor del iz stalne zbirke Galerije Murska Sobota), 2016 (skupinska); 

Kibla Portal, MIG 21, Maribor 2016 (skupinska);

Lamutov likovni salon, Pogled 8, Kostanjevica na Krki, 2016 (skupinska);

Pokrajinski muzej Celje, Družinsko drevo II – Pravilo igre – Voodoo. Avtor razstave Matej Čepin (pri projektu so kot soavtorice sodelovale: Urška Jazbec, Tanja Kerić, Sandra Jazbec, Dona Pratnekar, Ines Jošić, Barbara Drev in Aleksandra Farazin), 2017;

AXx. On. M. CeljeDružinsko drevo III – Skupinski portret – Herpes, 2017; 

Obalne galerije Piran, Mestna galerija, Mednarodni ekstempore, 2017 (skupinska); 

Muzej Savremene umetnosti Vojvodine, MIG 21 (gostovanje), Novi Sad, 2017 (skupinska).

TOMAŽ MILAČ (1978, Celje)

Po Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani se je vpisal na Arthouse College for Visual Arts, nato še na Pedagoško fakulteto v Mariboru. Postavil je več kot deset samostojnih razstav, razstavljal je tudi na več skupinskih. Ustvarja v Celju, kjer njegov atelje najdemo v umetniški četrti U4. Kot kulturnik je slovensko zastavo zastopal na Olimpijskih igrah v Londonu leta 2014.

http://cargocollective.com/tomazmilac

IZBOR RAZSTAV IZ ZADNJIH LET

Plevnik – Kronkovska Gallery, Infantilni oder, Celje, 2011 (samostojna);

Galerija Insula, Izola, 2012 (samostojna);

Barbican Center, Creative cities collection, Fine arts exibition in London, London, 2012 (skupinska);

Galerija Cankarjev dom, Likovni kritiki izbirajo, Ljubljana, 2012 (samostojna);

Likovni salon Celje, Digging trough the mans sky, Celje, 2014 (samostojna);

Galerija ZDSLU, Majski salon, Ljubljana, 2014 (skupinska);

Napotnikova Galerija, Velenje, 2014 (skupinska);

Viteška dvorana Križanke, Ljubljana, 2015 (skupinska);

Galerija sodobne umetnosti Celje, Celje, 2015 (skupinska);

Kvartirna hiša Celje, Koščki Ikarusa, Celje, 2016 (samostojna).

 


Fotografije z otvoritve razstave, 22. novembra 2017, foto: Janez Klenovšek


Digitalna knjiga vtisov

 

Po ogledu razstave vas vabimo, da v spodnjem obrazcu zapišete svoje vtise. Hvala!