Samostojna razstava

ALEKSANDER BREZLAN

15. december 2015 - 8. januar 2016

galerija Media Nox, Maribor


Slikarski jezik Aleksandra Brezlana je abstrakten. Dihotomija med čisto slikarsko poezijo in grafičnim oblikovanjem je avtorjeva stilska značilnost. Iz medsebojnega povezovanja nastane dialog, zakar imamo občutek, da bi slikarski detajli lahko postali dizajnerski logotipi in obratno, dizajnerske forme postale slikarski verz. Njegova samostojna in osebna artikulacija je nedvomno rezultat iskanj, eksperimentov, kakor tudi družbenokritičnega pogleda ter ozaveščene prisotnosti v umetniški dimenziji. Ob slikarstvu in grafičnem oblikovanju ga kreativnost pogosto zanese tudi v ilustracijo, s katero se redno predstavlja na bienalih (Ljubljana, Zagreb) in opremlja svoje knjige umetnika. Tematsko so knjige, ki jih sam definira kot besede v podobi, navezane na daljša potovanja (Afrika, Azija, evropska mesta …). Potovanja so doprinos novih zaznav, videnj in razmišljanj. Osebna izkušnja je najbolj iskren in hkrati plemenit umetniški izraz.

V svoji abstrakciji je elementarno zavezan velikim barvnim poljem in kontrastom ter prosti in nasičeni, a logični kompoziciji. Perspektiva postane konceptualna in deluje skozi naložene nanose barv pa tudi drugih materialov. Zaradi tega imamo ponekod občutek poglabljanja, vendar je to poglabljanje podobno zrenju v nočno nebo. Na tokrat razstavljenih velikih platnih je avtorjeva poteza široka, kompulzivna, dopolnjena s tanjšimi in tankimi zarisi posameznih form, ki so velikokrat spojene z barvo. Iz plastenja mešanih tehnik in kolaža nastaja točno določena atmosfera, v okviru vsebine pa preplet oblik, ki se z občutkom za ritem in iskanje ravnotežja vključujejo v celotno materijo. Tu in tam s pogledom ujamemo kontinuirano ponavljajoči se detajl, ki se v mnogih delih različno transformira, a v svojem bistvu ostaja isti. Gre za detajl mandljaste oblike, ki mestoma učinkuje kot žuželka, vegetabilni fragment ali kaj drugega. Niti avtor sam natančno ne pojasnjuje pomena tega detajla, tudi zato, da gledalec neobremenjeno stopi pred sliko in ustvari lastno pripoved. K temu tendira tudi poimenovanje del, ki praktično vsa ostajajo Brez naslova. Tisto, kar jih arhivsko dokumentira je torej leto nastanka ter dimenzija, avtor pa s tem dosega kontinuiteto med vsemi svojimi deli in jih zaščiti pomenske določljivosti.  Brez naslova so zato, da lahko v črno-belih niansah strokovnjaki vidijo vpliv Picassove Guernice, poeti bitko med dobrim in zlim, humanisti simbol cikla življenja, naravoslovci formo narave ter duhovni življenje in smrt. Vse je dopuščeno in vsaka resnica ima svoj smisel. Vse to je namreč življenje in to življenje je na Brezlanovih delih dobilo umetniški izraz.

Umetnikovo ustvarjanje je hipno, akcijsko, a tudi kontemplativno. Barve lahko razumemo simbolno, zato se dotikajo reminiscenc ekspresionizma. V njih se vrtinčijo ideje, misli in avtorjevi občutki z vso svojo vehementno naravo. Slike so vibracija emotivnih in barvnih nians. So izraz ponotranjenih podob, ki delujejo s vso svojo slikarsko močjo.

 

Petra Čeh, umet. zgod. in kuratorka

 


ALEKSANDER BREZLAN 

www.artdistrikt.com

www.kalascontemporary.eu

Aleksander Brezlan je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, na oddelku za vizualne komunikacije. Študijsko se je izpopolnjeval na Universität GH Essen v Nemčiji. Njegova ustvarjalna področja so predvsem posvečena slikarstvu in ilustraciji ter grafičnemu oblikovanju. Je soustvarjalec umetniškega kolektiva CYP2C9, trenutno pa deluje kot profesor grafičnega oblikovanja na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani. V prestolnici tudi živi, medtem ko ima ustvarjalno rezidenco z ateljejem in galerijo na Štajerskem, v Halozah.


IZBRANE NAGRADE:

2006 priznanje Hinka Smrekarja, Cankarjev dom, Ljubljana

2008 priznanje Hinka Smrekarja, Cankarjev dom, Ljubljana

2010 častno priznanje mednarodne žirije, XLV. mednarodni slikarski ex-tempore Piran

2013 nagrada mednarodne žirije, XLVIII. mednarodni slikarski ex-tempore Piran

2014 nagrada mednarodne žirije, 47. hercegnovski zimski salon, Črna Gora

 

IZBRANE RAZSTAVE:

2006 7. slovenski bienale ilustracije, Cankarjev dom, Ljubljana

2008 2. mednarodni bienale ilustracije, Klovičevi dvori Zagreb, Hrvaška

2008 8. slovenski bienale ilustracije, Cankarjev dom, Ljubljana

2010 Mestna hiša Ljubljana, Ljubljana

2010 3. mednarodni bienale ilustracije, Klovičevi dvori Zagreb, Hrvaška

2010 XLV. mednarodni slikarski ex-tempore Piran

2010 9. slovenski bienale ilustracije, Cankarjev dom, Ljubljana

2011 galerija Ekonomske fakultete v Ljubljani

2012 Obalne galerije Piran, XLVI. mednarodni slikarski ex-tempore

2012 4. mednarodni bienale ilustracije, Klovičevi dvori Zagreb, Hrvaška

2012 10. slovenski bienale ilustracije, Cankarjev dom, Ljubljana

2013 Obalne galerije Piran, Mestna galerija Piran, XLVIII. mednarodni slikarski ex-tempore

2014 47. hercegnovski zimski salon, Črna Gora

2014 Galerija P74, Ljubljana

2014 Muzej grada Splita, Diocletian's Palace Gallery, Split, Hrvaška

2015 Obalne galerije Piran, Mestna galerija Piran, 50. mednarodni slikarski ex-tempore

2015 Apolonijeva palača, Piran

2015 Gornjesavski muzej Jesenice, Kosova graščina

2015 Biennial International Papermade Art Work Exhibition Palazzo Fogazzaro, Schio, Italia

2015 galerija Ekonomske fakultete v Ljubljani


Otvoritev / 15.12.2015 / Fotografije Janez Klenovšek


Katalog razstave


Radio Maribor (0:40-2:05)

 


Digitalna knjiga vtisov

Če ste si razstavo ogledali lahko v spodnjem obrazcu zapišete svoje vtise. Hvala!

 
 
Ime in priimek *
Ime in priimek